Zinvol thuisonderwijs zonder stress!

Gepubliceerd op 30 maart 2020 om 16:26

Hoe geef ik mijn kind zinvol thuisonderwijs?

Al de derde week dat de scholen dicht zijn. Dit vraagt fysiek, mentaal en organisatorisch veel van iedereen. Op de kinderen komt ook veel af, hun brein maakt overuren. Hun executieve functies worden goed getest deze weken.

Ze moeten in deze angstige tijden heel flexibel kunnen denken en zijn omdat het onderwijs anders ingericht is. Het is organisatorisch een hele kluif. Het vraagt ook veel van de inhibitie. Soms moet je een opdracht of taak alleen kunnen doen en soms kan het samen. En als je dan een vraag hebt, kan je die niet tijd meteen stellen omdat je ouders druk zijn met je broer of zus, of met hun eigen werk. Het onderwijs moet wel onderhouden worden dus dat vraagt ook veel van hun werkgeheugen. Dat is een hele opgave voor zowel leerkrachten als ouders. Hoe houd ik ze zinvol bezig zonder dat ze de hele dag op schermpjes zitten. En hoe kom ik nog toe aan mijn eigen werk? Hoe ziet zo'n dagindeling er uit?

In deze blog geef ik je enkele tips die ik veel gebruik in mijn begeleiding voor Klassekind, als remedial teacher en als mama. 

 

Het dagprogramma moet vooral afwisselend zijn. Wissel samen/ alleen, zaakvakken/ creatieve activiteiten, leren/ werken, stil zitten/ bewegen af. En zorg voor voldoende frisse (buiten)lucht. Ook helpt het kinderen om een dagindeling visueel te maken en dagelijks dezelfde routine aan te houden. Door routine en visualisatie doet een dagindeling geen beroep meer doet op het werkgeheugen (dat al zo vol zit van alle zorgen en vragen die de kinderen hebben over deze tijd). Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik persoonlijk heel onrustig wordt van routines... maar ik merk wel dat het helpt om het hoofd leeg te maken. Ook de oefening hiernaast de "Wayne Cook" kan je helpen te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Ook voor een kind is dit een eenvoudige manier om stress kwijt te raken.

 

Ik hou zelf erg van spelletjes omdat daarmee de executieve functies goed geoefend kunnen worden en het gewoon gezellig en leuk is. Wissel werkbladen (je krijgt er genoeg mee van school) en boeken regelmatig af met spelletjes. Mijn favoriet is Kakkerlakkensalade. Maar denk ook aan Halli galli, Skibbo, Schaken, Stratego, Kolonisten. Trek die kast maar open! 

 

Wij-leren heeft een uitgebreid blog geschreven met alles wat je thuis met je kind kunt doen, lees het hier. Ook Kiddowz heeft een leuke blog met allerlei tips voor thuis.

En verder... doe een leuke teken- of beweeg challenge met je kind. Op internet zijn er genoeg leuke ideeën over te vinden. Dit stimuleert de wisselwerking tussen beide hersenhelften, juist in situaties met stress is er geen toegang tot beide hersenhelften. Dus zet ook je andere hersenhelft aan! 

Hou het simpel, afwisselend en relaxt!

 

Elke woensdag om 10.00 uur hou ik gratis en vrijblijvend een laagdrempelig SPREEKUUR via videobellen. Opgeven kan via het contactformulier, via de mail of laat hier onder in een reactie je mailadres achter. Je ontvangt een link van mij om woensdag te kunnen videobellen met mij.

 

Succes ouders en leerkrachten de komende weken!

Hartelijke groet,

Belinda


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.